11 February 2015

Paris in winter 2015 (2) | 冬のパリへ 2015 ②

One of the greatest highlights of Paris is its food (no wonder!) We visited several lovely restaurants, mainly French this time.

パリのお楽しみと言えば、食、であります。
今回はフレンチを中心に口福を堪能して参りました。


Right next to Marché des Enfants Rouges in the north Marais, there is this little cosy restaurant Les Enfants Rouges. When we arrived at 20.00ish, there were some empty tables, but by the time we had our main courses the place was packed. The dishes by a Japanese chef are very French with a hint of Japanese ingredients. The three course meal was 40 EUR and our choices were...

{My husband}
Boudin noir terrine
Roast veal
Blue cheese cheesecake with salted caramel ice cream

{Me}
Pie of risotto with celeriac and crab meat, lobster sauce
Croquette of pettitoes
Chocolate mousse cake with blackcurrant sauce and sheep milk ice cream

Everything was so delicious! Especially I loved the lobster sauce from my starter which was full of lobster flavour and the cheesecake. It was bonus for me to have a lot of vegetable with the main course.

I've heard there are quite a few Japanese chefs in French restaurants in Paris. They must be very good to be recognised. Also I admire the Parisian's fairness as it doesn't matter for them where the chef is from so long as his food is good.


北マレのアンファン・ルージュ市場のすぐ隣にある小さなレストラン Les Enfants Rouges。
20時頃レストランに着いた時には空席が目立っていたものの、メインを頂く頃には満席でした。
日本人シェフの手による料理は、王道フレンチにほんの少し和のエッセンスを加えた感じ。
3コース40ユーロのプリフィックス・メニューで、わたし達が選んだのは。。

{ツレアイ}
ブーダン・ノワールのテリーヌ
仔牛のロースト
ブルーチーズケーキ 塩キャラメルのアイスクリーム

{わたし}
根セロリとカニのリゾットのパイ包み オマール海老のソース
豚足カツ
チョコレートムースのケーキ カシス・ソース 羊乳のアイスクリーム

いやーー、美味しかった!
特に前菜の「根セロリとカニのリゾットのパイ包み オマール海老のソース」の海老の風味がギュッとつまったソースとデザートのブルーチーズケーキが絶品。
メインに野菜がたっぷり添えられていたのもポイント高し。

パリでは日本人のフレンチ・シェフが多く活躍されてるそうで、本場で認められるなんてすごいなー、と。
さらに言うと、シェフの国籍が何であろうと、料理が美味しかったら受け入れますよ、というパリの人達の懐の深さと言うか、公平さもステキ。


Les Enfants Rouges
9 rue de Beauce 75003 Paris
Tel +33 (0)1 48 87 80 61
★★★★



We had a lunch at our "a must go" bistro Chez Janou. Booking is essential for dinner but it was OK just popping in for lunch that day. Their set menu for lunch doesn't offer a lot of choices but very reasonably priced; 15 EUR for 2 course and 22 EUR for 3 courses.

ある日のランチに向かったのは、わたし達の定番ビストロ Chez Janou。
夜は要予約ですが、この日はふらりと行って大丈夫でした。
お昼のセット・ランチは、選択肢が少ないものの2コースで15ユーロ、デザートを付けても22ユーロとお財布に優しいお値段。 

 
The starter from the set menu was salad with duck gizzards. I'd never had duck gizzards before and its texture was very meaty and completely different from chicken gizzards. It had rich duck flavour and encouraged me to have more red wine. The main course was lamb steak with Parmigiana. Although it was tasty, it was quite well done as I asked medium rare. I should say pink next time.

セット・ランチの前菜「鴨の砂肝のサラダ」
鴨の砂肝って初めて食べたのですが、食感が鶏の砂肝と違って肉々しいのですねー。濃厚な鴨フレーバーで昼間から赤ワインの進むこと(笑)

メインは「ラム モモ肉のステーキ 茄子グラタン」
焼き加減を聞かれて「ミディアム・レア」と言ったら、かなりウエルダン寄りだったので、次回からは思い切って「レアで」と言ってみよう。。でもボリューム満点で美味しゅうございました。


And my husband's favourite dessert chocolate mousse. A huge bowl of mousse was left on our table and we were allowed to help ourselves as much as we wanted! This mousse must be famous as I saw many other customers ordered it too. The food here had tasted a little bit too salty to me until our last visit but this time it was spot on. Every dish felt even tastier.

そしてデザートはツレアイの愛して止まないチョコレート・ムース。
このように巨大なボウルに入ったムースがドンとテーブルに置かれます。お好きなだけどうぞ、とな。
このチョコレート・ムースは名物らしく、周りのテーブルでも注文してました。

ここのお料理、前回まではわたしには若干塩がキツイ感じだったのですが、今回は良い塩梅。全体的にさらに美味しくなったように感じました。


Chez Janou
2 Rue Roger Verlomme, 75003 Paris, France
Tel +33 1 42 72 28 41
★★★★☆

To be continued...

パリの食べある記、次回に続きます。

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