29 April 2015

Bulgaria in spring, days 1 & 2 Sofia | ブルガリア 春の旅 1日目+ 2日目 ソフィア


My husband and I had a holiday in Bulgaria. I didn't know what to expect but we enjoyed exploring several towns and villages there. On the first day, I arrived in Sofia in the evening. My husband's friend's girlfriend E kindly came to the airport to pick me up. We met up with my husband who had been already there at our hotel and went off to dinner straight away.

ツレアイと2人、春のブルガリアを旅してきました。
ブルガリア、まったく未知なる国、でしたが、いくつかの街や村をそぞろ歩いて参りました。

というわけで、初日夕方、ソフィア空港に到着。
ツレアイ友人の彼女Eさんが親切にも空港まで迎えに来てくれました。
別便ですでに到着していたツレアイとホテルで合流。
Eさんがおススメのレストランを予約してくれているとのことで、そのままディナーへゴー。


E chose this restaurant for us to enjoy typical Bulgarian food. It was cozy with very traditional decor  

典型的なブルガリア料理が頂けるから、とチョイスしてくれたこちらのレストラン。
伝統的なインテリアに気分が盛り上がります。


These are my first Bulgarian dishes! We shared these starters; clockwise from the top left photo, traditional Bulgarian salad called shopska salata, aubergine dip kyopolou, stuffed vine leaves with cheese and deep fried peppers stuffed with cheese. E chose mushroom risotto for her main course as she's a vegetarian and our main course was a lamb dish. Clearly, their cuisine is strongly influenced by Turkey and Greece. I especially loved kyopolou for its garlicky and charcoaly flavour. This restaurant was the best one for this holiday. I wish I could go there again! E gave us some useful advice. Thanks!

そしてこちらが初めてのブルガリア料理。
3人で前菜をシェア。
写真左上から時計回りにチーズがかかった野菜サラダ「ショプスカ・サラタ」、なすのペースト「キョーポロ」、米を包んだブドウの葉の塩漬けのグラタン、ピーマンにチーズなど詰めて揚げたもの。
この後、ベジタリアンのEさんはキノコのリゾット、ツレアイとわたしは羊肉料理をメインにいただきました。
料理にトルコやギリシャの影響が色濃く見られますね~。
特にニンニクの効いた焼きナス風味のキョーポロがおいしくって、これだけでパンとワインが進む進む。
結局このレストランが今回の旅行では一番美味しかったなー。また行きたい!
Eさんにはブルガリアの見どころ等、レクチャーしてもらいました。どうもありがとう!

Pri Yafata
29 "Knyaz Aleksandar Dondukov" Blvd., Sofia
Tel: +359 (0)2 980 02 50
★★★★☆

The next day we explored Sofia.

明けて2日目はソフィア市内をウロウロ。

There was a cherry tree which was a friendship gift from Japan near The St. Alexander Nevsky Cathedral.
アレクサンドル・ネフスキー寺院の近くで日本・ブルガリア友好の桜が咲いてました。

The St. Alexander Nevsky Cathedral.
アレクサンドル・ネフスキー寺院。

It is the biggest cathedral in the Balkan Peninsula and apparently can accommodate 5000 people.
バルカン半島最大の寺院で5000人収容できるとか。


An underground station. A single ticket is 1 Lv (about 0.5 euro).
地下鉄の駅。地下鉄はどこまで乗っても片道1レヴァ(約0.5ユーロ)。

For watching?
見張り台?



We chose this cafe for our dinner.

この日の晩ごはんは、こちらのカフェにて。


I love their mix n match decor.

寄せ集め的なインテリア。好きだわ~。


The menu was a picture book! The food they serve is Bulgarian and Italian. In East European countries, they put the weight of all dishes on the menu. Interesting. We shared kebab and grilled tuna burger which were beautifully presented and tasted good.

絵本がメニュー!
ブルガリア料理にイタリアンもあるよ、といった品揃え。
東欧のメニューって、料理の重量が載ってるんですよねー。面白い。

ケバブとマグロ・バーガー(!)をシェアして食べましたが、素敵な器にキレイに盛りつけられたお料理、美味しかったです。

Made In Home
Angel Kanchev 30A, Sofia
+359 (0)87 688 4014
★★★☆☆

No comments:

Post a Comment